תהליכי יצירת אנרגיה אורגנית כוללים רתימת אנרגיה מחומרים אורגניים שמקורם באורגניזמים חיים או מתוצרי הלוואי שלהם. להלן שלוש דוגמאות:
- ייצור ביוגז: ביוגז הוא מקור אנרגיה מתחדש המופק באמצעות עיכול אנאירובי של חומרים אורגניים כגון פסולת חקלאית, שאריות מזון, זבל וביוב. מיקרואורגניזמים מפרקים את החומר האורגני בסביבה נטולת חמצן, ומשחררים גז מתאן ופחמן דו חמצני. ניתן ללכוד ביוגז עשיר במתאן ולהשתמש בו כדלק לחימום, לייצור חשמל או לדלק לרכב. הפקת ביוגז לא רק מספקת מקור אנרגיה מתחדשת אלא גם מסייעת בניהול פסולת ומפחיתה את פליטת גזי החממה.
- שריפת ביומסה: אנרגיית ביומסה נוצרת על ידי שריפת חומרים אורגניים כגון עץ, שאריות חקלאיות, פסולת יבול וגידולי אנרגיה ייעודיים. תהליך הבעירה משחרר אנרגיית חום, שניתן להשתמש בה ישירות לחימום מבנים או להמירה לחשמל באמצעות טורבינות קיטור או מנועי בעירה. שריפת ביומסה נחשבת לנטרלית פחמן מאחר והפחמן הדו-חמצני המשתחרר במהלך הבעירה מקוזז על ידי הפחמן הדו-חמצני שנספג בצמחים במהלך הפוטוסינתזה. עם זאת, ניהול ביומסה בר קיימא חיוני כדי להבטיח את היתרונות הסביבתיים של ייצור אנרגיה ביומסה.
- ייצור דלק ביולוגי: דלק ביולוגי הם דלקים נוזליים המופקים מחומרים אורגניים, בעיקר צמחים או חומרים שמקורם בצמחים. דלקים ביולוגיים נפוצים כוללים ביו-דיזל ואתנול. ביודיזל מיוצר בדרך כלל משמנים צמחיים או שומנים מהחי בתהליך הנקרא טרנסיפיקציה, שבו השמנים או השומנים מגיבים עם אלכוהול (כגון מתנול או אתנול) וזרז לייצור ביודיזל וגליצרין. אתנול, לעומת זאת, מיוצר באמצעות תסיסה של סוכרים או עמילנים המצויים בגידולים כגון תירס, קני סוכר או סוויץ'. דלקים ביולוגיים יכולים לשמש כתחליף לדלקים מאובנים קונבנציונליים בתחבורה, הפחתת פליטת גזי חממה ותלות במשאבים שאינם מתחדשים.
תהליכי יצירת אנרגיה אורגנית אלה מנצלים חומרים טבעיים ותהליכים ביולוגיים להפקת אנרגיה, ומציעים חלופות מתחדשות ובר-קיימא לדלקים מאובנים. המשך המחקר והפיתוח בתחומים אלה מטרתם לשפר את היעילות, להפחית עלויות ולהפחית את ההשפעות הסביבתיות הקשורות לייצור וצריכת אנרגיה.